ERGONOMIA

Rozwiń Opis

Zwiń Opis

Ergonomia — wysokości robocze wychodzące naprzeciw człowiekowi
Krótkie drogi, wygodna wysokość robocza i brak niepotrzebnych uchwytów — to właśnie ergonomia: dopasowanie kuchni do człowieka, a nie odwrotnie. Ważne jest w szczególności utrzymanie odpowiedniej pozycji ciała podczas kuchennych prac, zapewniającej odciążenie kręgosłupa. Na przykład można uniknąć częstego schylania się, montując podwyższoną zmywarkę do naczyń lub piekarnik.
Człowiek jest najważniejszy
Podczas projektowania kuchni należy najpierw ustalić, kto będzie w niej najczęściej pracować i do jakiej wysokości ciała należy ją dostosować. Jeżeli gotują obie osoby, należy rozpocząć od „średniej” wielkości akceptowanej dla obojga. Indywidualne, ergonomiczne wysokości robocze można łatwo obliczyć, korzystając ze „wzoru empirycznego 150”. Dzięki temu każdą kuchnię Nolte można doskonale dopasować do indywidualnych wymagań. Rożne wysokości cokołów umożliwiają uzyskanie ergonomicznej wysokości roboczej dla każdej wysokości ciała. Z zakresem od 836 do 1100 mm wszystko jest możliwe!
Wzor empiryczny 150.
Optymalne postrzeganie. Ergonomiczny ideał:
Najwygodniej można pracować w pozycji stojącej, gdy odległość między blatem roboczym a zgiętym łokciem wynosi ok. 150 mm.